Home Contact Nieuws Links
 
Introductie
Sekszorg
Werken via FleksZorg

 
'Rocking Duchenne moet gewoon werken’ (maart. '08) - geplaatst op 10-03-2008

 
ZUIDWOLDE/HOOGEVEEN - Hij weet wat het is, wordt dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van zijn ziekte: John Linde (38) is door de spierziekte Duchenne aan zijn rolstoel en beademing gekluisterd. Maar dat weerhoudt de naar eigen zeggen ‘bejaarde Duchenner’ er niet van apathisch af te wachten. ‘Er is nog zoveel niet duidelijk over de ziekte, dus onderzoek is hard nodig. En daar is geld voor nodig. Daarom organiseer ik een benefietconcert en dit Rocking Duchenne moet gewoon werken.’ Het benefietfestival is op zaterdag 22 maart in De Tamboer in Hoogeveen. Onder andere Francis Healy van de band Travis, Ralph de Jongh, El Pino & The Volunteers en The Heavens Devils hebben belangeloos hun medewerking toegezegd.

Linde ziet zichzelf als ‘bejaarde Duchenner’ omdat zijn leeftijd opmerkelijk is. ‘Als je deze ziekte hebt, dan is het rond je dertigste wel afgelopen. Het hart is tenslotte ook een spier en deze ziekte tast langzaam maar zeker al je spieren aan. Wat dat betreft ben ik behoorlijk op leeftijd. Alleen m’n broer Henk - ook Duchenne-patient - is nog ouder: 43.‘ Maar dat het anders kan lopen weet het gezin Linde ook. De derde zoon Harco had ook Duchenne en overleed op 15-jarige leeftijd.

Als festival- en concertorganisator ziet John maar één manier waarop hij geld bij elkaar kan krijgen voor onderzoek naar de oorzaken en behandeling van Duchenne: ‘Doordat ik al jaren festivals en concerten organiseer en bezoek heb ik een behoorlijk netwerk opgebouwd. Dat netwerk heb ik aangesproken om dit benefietconcert op poten te zetten.’ En dat betekent dat er op 22 maart een reeks klinkende artiesten muzikaal de strijd met Duchenne aanbindt.

Uit Drenthe zelf komen The Heavens Devils en I Kissed Charles. Het zijn bekenden van de concerten die johnlinde.nl onder andere in De Zuiderhof in Zuidwolde en De Lijst in Hoogeveen houdt. Maar landelijk bekend is toch wel blueszanger en -gitarist Ralph de Jongh, al zit er ook een drents tintje aan deze performer: Harry ‘Cuby’ Muskee is min of meer de ontdekker van de opmerkelijke zanger en nam hem jaren geleden al onder zijn hoede als voorprogramma in een tournee van Cuby and the Blizzards.

Maar daarmee is het nog niet afgelopen. Want ook T-99 (roots/blues) komt naar De Tamboer in Hoogeveen, net als El Pino & The Volunteers (americana/country). En ze stond nog op Noorderslag, afgelopen maand: Agua de Annique, oftewel Anneke van Giersbergen. Die naam zal toch bij veel mensen een lampje doen branden. Als ex-zangeres van The Gathering kent ze het rockcircuit van haver tot gort en ze stemde onmiddellijk toe om mee te werken aan dit benefiet.
De uitsmijter is er één van internationale klasse: zanger Francis Healy van de band Travis zingt en speelt de laatste drie kwartier van het concert vol. Bekend van hits als ‘Why does it always rain on me’, 'Turn' en 'Sing' heeft Rocking Duchenne daarmee een indrukwekkende en knallende afsluiter. ‘Ik ben zo blij dat Francis kon komen. Je moet iets uitgebreids kunnen bieden om mensen te trekken, want er is nog zoveel geld nodig voor onderzoek. Als je dan merkt dat artiesten van dit kaliber zonder twijfelen ja zeggen, dan is dat fantastisch’, aldus John Linde.
Het benefietconcert Rocking Duchenne begint op 22 maart om 20.00 uur.

Kaarten à vijftien euro zijn in de voorverkoop te halen bij Theater De Tamboer in Hoogeveen.