← Vorige pagina
“Ada zorgt, maar dan met seks”
02 mei 2021


‘Ada zorgt, maar dan met seks.’


Fabuch Social Cinema maakt Ada
Een korte film over de seksualiteit van de gehandicapte mens en de bijzondere zorg die sociaal sekswerkers en seksverzorgenden deze mensen kunnen bieden.

Er zijn in Nederland ongeveer 1,2 miljoen mensen met een fysieke en / of verstandelijke beperking. En een deel daarvan heeft geen of weinig toegang tot seks of intimiteit. Maar er zijn zorgondernemingen als FleksZorg en Snoezelzorg die seksverzorgenden leveren en stichtingen als Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling (SAR) en De Ultieme Zorg die sociaal sekswerkers leveren. Allen selecteren zij hun medewerkers heel zorgvuldig. Zij maken het voor mensen met een beperking bij wie de mogelijkheid tot intimiteit of seks niet vanzelfsprekend is, mogelijk om eigen seksuele belevingen te hebben. Met heel veel positieve gevolgen van dien. Je zou kunnen zeggen dat ze zorgmedewerkers with benefits zijn.

Wetgeving
Gek genoeg wordt er in de Nederlandse wetgeving nog geen onderscheid gemaakt tussen sekszorg en prostitutie. En dat is voor de huidige en komende wetgeving rondom sekszorg een slechte zaak.

Fabuch Social Cinema verdiepte zich in deze thematiek, ging op onderzoek uit en heeft inmiddels met vele partijen uit deze sector gesproken: mooie en innemende interviews met zowel cliënten als professionals voor wie we alleen maar meer respect hebben gekregen. We werden ons ervan bewust hoe noodzakelijk en urgent sociaal sekswerk en sekszorg zijn voor zowel de cliënten als voor de zorgsector, maar zeker ook voor de soms onbedoeld aanlokkelijke buitenwereld.

Impact

Wij maken de korte film Ada, omdat we de roep om fysieke liefde en genegenheid onder mensen met een beperking een gezicht willen geven, om de positie van sociaal sekswerkers en seksverzorgenden te versterken, en omdat we willen bevragen waarom deze vorm van zorg niet automatisch onder de zorgwet valt.

We willen collectief bewustzijn creëren en de politiek wakker schudden.

Dit voorjaar, van 25 t/m 29 mei 2021, zet Fabuch Social Cinema vanuit thuisbasis stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden dan ook samen met diverse partners een impactcampagne omtrent Ada op. Vijf dagen lang is de kortfilm ‘s avonds om 20.00u online te bekijken en elke vertoning zal die week kracht worden bijgezet door een gratis livestream talkshow, direct na afloop van de film, waarin we de thematiek elke avond vanuit een andere invalshoek en met andere tafelgasten (ervaringsdeskundigen, experts, betrokkenen, schrijvers, politici, beleidsadviseurs) bespreken. Zo brengen we bij een grootschalig publiek én de juiste mensen het thema en haar complexe vraagstukken onder de aandacht.

Onder anderen Rick Brink (Minister van Gehandicaptenzaken), Jos Noordover (beleidsadviseur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), sociaal sekswerker Tika Stardust en Sander Hilberink (lector Hogeschool Rotterdam) zullen bij ons aanschuiven.

We vertonen de film (inclusief de live talkshow) uiteraard voor filmliefhebbers en sociaal betrokkenen, maar ook voor diverse zorgopleidingen (MBO, HBO en WO), zorginstellingen, belangenorganisaties, politieke partijen, zorgverzekeraars en andere geïnteresseerden. Meer informatie omtrent tickets volgt zo gauw mogelijk.
FleksZorg
Sekszorg, voor mensen met een beperking

info@flekszorg.nl