Dankzij sekszorg weet Bas wat seks is en wat niet. Dat geeft hem meer zelfvertrouwen.
Bas moet de prijzige sekszorg uit eigen zak betalen, maar hij zou niet anders willen. "Het is een principekwestie. Ik wil niet dat de belastingbetaler meebetaalt aan mijn seksuele genot. Ik verdien gewoon een goed salaris."
Voor mensen die niet de middelen hebben, zou er wel een vorm van ondersteuning moeten zijn, vindt hij. "Het is mooi dat je mensen die ervaring kan bieden als de maatschappij ze minder gunstig gezind is."
'Ik voel me zelfverzekerder'
De keuze voor de dienstverlening is Bas goed bevallen. "Ik voel me een stuk zekerder. Ik ben blij met de ervaring, ik weet nu wat seks is en wat het niet is. Seks an sich vind ik niet het allerbelangrijkst, het is meer de intimiteit en het samenzijn met een leuke vrouw."
Zijn seksuele behoeftes zijn in de regel niet anders dan die van de gemiddelde mens, zegt hij. "Het zou geen ding moeten zijn. Seksualiteit moet uit de taboesfeer. Het zou als normaal beschouwd moeten worden, maar dat is het kennelijk nog niet."
'Seks is een mensenrecht'
1,7 miljoen Nederlanders hebben een matige of ernstige beperking. Van hen bedient FleksZorg er momenteel zo'n 1.500. Zij zijn van alle leeftijden, vertelt oprichtster Loet Berkelmans. "Onze oudste cliënt is 104 jaar."
Bij FleksZorg zijn zo'n 60 zelfstandige seksverzorgenden aangesloten. Sekszorg bestaat niet alleen uit het hebben van seks met een cliënt: soms willen cliënten bijvoorbeeld leren hoe ze moeten masturberen, of hebben ze vooral behoefte aan aandacht en oprechte belangstelling.
Berkelmans werkte in de thuiszorg en merkte daar dat bij sommige cliënten de behoefte aan seks heel groot was. Maar daar invulling aan geven was binnen de reguliere zorg niet mogelijk. "Terwijl het wel hartstikke noodzakelijk is. Seks is een mensenrecht", zegt ze.
Onbekendheid en antipathie
Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft ieder mens recht op 'het hoogst haalbare niveau van seksuele gezondheid, met inbegrip van toegang tot seksuologische en reproductieve gezondheidszorg.' "In Nederland wordt daar volgens Berkelmans veel te weinig mee gedaan. "Seks wordt nog steeds gezien als een vies woord. Als je een stijve nek hebt, doet niemand er raar over dat je naar de fysio gaat en dat het wordt vergoed uit algemene middelen. Maar als iemand die moeite heeft met het aangaan van relaties daar een oplossing voor zoekt, is dat ineens raar."
Het is hoog tijd dat sekszorg uit de taboesfeer komt en dat
iedereen seksualiteit kan beleven, vindt ze. "Mensen doen er heel spastisch over. Er is zoveel onbekendheid en antipathie. Terwijl als je uitlegt wat het inhoudt, bijna iedereen zegt: 'moet kunnen'."
Om de taboes rondom sekszorg te doorbreken en de kwaliteit ervan te verbeteren, hebben Berkelmans en haar collega's een steunfonds opgericht. Daarmee hopen ze de overheid te stimuleren om sekszorg meer en beter te gaan vergoeden.